marliNa haar opleiding fysiotherapie heeft Marli vele jaren met hart en ziel gewerkt als hoofd van een grote afdeling fysiotherapie in een verpleeghuis in Rotterdam, daarbij altijd meer op zoek naar oprecht contact dan naar symptomatisch behandelen. Toen ze 28 jaar was, in 1978, vertrokken haar man en zij uit Rotterdam om een jaar te backpacken in Azië en Australië, waarbij zij een aantal diepe ervaringen meemaakte rondom overgave en nietigheid, die haar blijvend zouden vergezellen.

Na de geboorte van hun eerste dochter kwam het diepe besef dat lichaamsgericht werken voor haar en haar werk niet meer voldoende was, zij liet de fysiotherapie los en vond in de haptonomie, de opleiding haptotherapie, de weg naar groei en ontwikkeling van de vermogens van de affectiviteit. 

Er werden nog twee kinderen geboren, een scheiding volgde, waarbij liefde bleef bestaan.

De vraag ‘Bij wie hoor ik toch?’ bleef zich regelmatig voordoen. Zij ging verder zoeken en volgde de opleiding Cranio-Sacraal Therapie en Familie opstellingen, die beiden zeer helend voor haar waren.

Na het lezen van 'Dansen in het duister' van Niko Tenko Tydeman Roshi kwam zij in 1999 bij Kanzeon Zen Rotterdam terecht, werd leerling van Niko en voelde zich thuis bij het gaan en het blijven gaan van het zen-pad: het directe ervaren en alles-zo-laten.

Aanwezig blijven bij wat zich voordoet en niet ingrijpen. Zichzelf leren kennen tot in alle uithoeken en de weelde van het zichzelf vergeten. Het relatieve, het absolute, het integreren, het lichter worden bij het verinnerlijken hiervan (en dat soms weer kwijt zijn.....), illusies doorzien en erom grinniken (niet altijd....).

Prachtige teksten, verwarrende teksten en eeuwenoude teksten, zo actueel. Werkelijk zien, en erkennen, dat lijden onderdeel van het leven is, dat alles van aard verandert, en dat alles met alles verbonden is. Wat een boeiend pad om te gaan.

En wat een rijkdom om dat pad samen met anderen te gaan, ieder op zijn/haar eigen wijze.

In 2011 volgde de Jukai ceremonie bij Niko, en van hem kreeg zij de prachtige naam Jifu (betekenis: ‘alles doordringende compassie”: bij haar passend en ook nog genoeg werk aan de winkel!!)

Na vele jaren van forse weerstand begon zij dan toch aan haar Koan studie bij haar tweede leraar Gretha Jikai Roshi, en met vallen en opstaan groeide de waardering voor die hele speciale invloed van de Koan.

In 2016 volgde de tokudo ceremonie, de belofte van thuisloosheid bij Gretha Jikai Roshi.

Van haar kreeg Marli in 2019 transmissie met de naam Daigen (grenzeloos mysterie). De combinatie van heel gewoon en het grenzeloze van het mysterie blijven Marli bezighouden en boeien. Hoe eindeloos de Boeddha weg ook is, zij belooft die ten einde te gaan.

En dat heeft ze gedaan. In oktober 2018 kreeg Marli te horen dat de kanker waarvan ze eerder genezen was verklaard, zich weer had aangediend. Wat volgde was een proces van ruim drie jaar met toenemende overgave aan de dood die komen ging. Ze is hierin een lichtend voorbeeld geweest voor de sangha. Op 11 januari 2022 is zij overleden.