top of page
WSsel2_08_edited.jpg

Leraren

Sensei Helma Jifu Vulink

Helma Jifu Vulink is de huidige spiritueel leider van Zen Centrum Rotterdam. Zij begon haar zenbeoefening in 2004 in het internationale boeddhistische klooster Zen River in Groningen en werd leerling van Tenkei Coppens Roshi. Na enkele jaren ontving ze Shukke Tokudo (monnikswijding) en in 2014 gaf Tenkei Roshi haar Dharmatransmissie (Shiho).


Voordat ze in Zen River woonde, werkte ze als theatermaker en later ook als acteur en facilitator in communicatietrainingen. Haar interesse en ervaringen in het leren omgaan met heel uiteenlopende situaties verdiepte zich door lichaamsgericht tantrisch onderzoek en in het werken met meditatie, wat haar uiteindelijk naar het zenboeddhisme leidde.


Tijdens haar training bij Zen River voltooide ze de koantraining zoals doorgegeven door Maezumi Roshi en Genpo Roshi. Haar Dharmatransmissie werd formeel erkend door de Soto School in 2015 als afsluiting van een verblijf in Japan in het opleidingsklooster Toshoji, waar ze in totaal zes maanden doorbracht.


Kort voordat Jifu haar werk in Rotterdam begon, verhuisde ze van Zen River naar de Zen Boat in het centrum van Groningen en draagt ook daar bij aan het dagelijkse meditatie- en studieprogramma. Sinds ze in 2020 spiritueel leider is geworden, brengt ze een deel van de week door in Zen Centrum Rotterdam om meditaties te leiden, dharmalessen te geven en contact te onderhouden met sanghaleden, zowel individueel als in groepen.

Sensei Leo Ahimsa Sumitra Huijg

Leo Ahimsa Sumitra Huijg begon zijn zentraining in december 1991 bij Niko Tenko Tydeman Roshi. Na een studie architectuur in Delft en grafische technieken op de kunstacademie in Rotterdam is hij in 1994 begonnen als tuinman, voornamelijk in het onderhoud van particuliere tuinen. Na zijn studie weigerde hij militaire dienst. Dit bracht hem tot een verdere levensbeschouwelijke zoektocht, waarin het aspect van geweldloosheid een essentieel onderdeel is. Daartoe ondernam hij meerdere reizen naar India, China en Japan, nam hij de vele verhalen vanuit het boeddhisme tot zich en ontwikkelde hij, naast de kracht van stille contemplatie in zazen, een grote belangstelling voor de zen-beoefening buiten de zendo, en dan met name in de natuur.


Halverwege de jaren ‘90 werd hij leerling Gretha Jikai Roshi, destijds leraar en opvolger van Nico Tydeman. In 2019 ontving hij van haar dharmatransmissie.

Sensei Willem Mumonkan de Vos

Willem Mumonkan de Vos is nog steeds verheugd dat hij op jonge leeftijd mantrameditatie- en yoga-oefeningen ontving. Het was het begin van zijn spirituele zoektocht en het Hindoeïsme en de Advaita Vedanta zijn vanaf die tijd grote inspiratiebronnen. 


Na woelige jaren met cocounselen en rebirthing in de jaren tachtig waren de vijf minuten durende zitperiodes meditatie in Japanse houding aan het begin van zijn Tai Chi-lessen een groots cadeau. Gedurende zijn studie Onderwijspedagogiek en ontmoetingen met Rob Janssen, boeddhist en vertaler van de boeddhistische canon, leerde hij het zenboeddhisme kennen. Tao-zen oefeningen en Reiki-inwijdingen gaven het laatste zetje. 


In 1989 werd hij leerling van Niko Tenko Tydeman Roshi en in 2005 ontving hij de Boeddhistische voorschriften en zijn naam Mumonkan. In 2022 de monnikswijding en in 2024 dharmatransmissie van Gretha Jikai Aerts Roshi. 


Het begrijpen, volgen en belichamen van dit pad is zijn grootste passie. Het gezin met Sonja, Toon en Mose zijn grote liefde. Hij houdt van de pedagogiek en vanaf 1979 was hij als onderwijsbegeleider, -onderzoeker en docent aan diverse Universiteiten, Hogescholen en educatieve centra verbonden.

bottom of page