Maandag

18:00 - 19:30

20:00 - 21:45

start 31 augustus t/m 14 december

O.b.v. Helma Jifu Vulink Sensei

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gastsprekers:

          

Dinsdag

20:00 - 21:45

start 1 september t/m 15 december

O.b.v. Marli Jifu Daigen Lindeboom Sensei

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gastspreker:

         

Donderdag

20:00 - 21:45

start 3 september t/m 18 december

O.b.v. Leo Sumitra Huijg Sensei

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Je kunt je aanmelden via de Afspreken.nl; als er al 11 inschrijvingen zijn, kun je je voor een volgende keer inschrijven.  Er is ook regelmatig gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met de leraar (daisan) en voor koanstudie, zowel in de Zendo als via Zoom mogelijk. Hiervoor kan een afspraak gemaakt worden met de desbetreffende leraar.

Donatie

Voor de doorgaande groepen op maandag , dinsdag en donderdagavond. Automatische incasso klein 37,50 euro of groot abonnement 55 euro. Of 225 euro voor het hele seizoen.

Klik hier om naar 'aanmelden' te gaan

Let op:

De donderdag avonden kennen een andere opzet; 3 donderdagen met 3 perioden zazen. Alles zonder tekst. De 4de donderdag avond zal er een tekst gelezen en besproken worden. Dan is er een periode zazen, tekst lezen en we sluiten af met een periode zazen. "Zitters" van de maandag en dinsdag zijn ook welkom op de donderdagavond.

 
 
 
 
 

 

Dinsdag

7:00 - 8:00

start 1 september t/m 15 december

O.b.v. Helma Jifu Vulink Sensei

 

 

Woensdag

7:00 - 8:00

start 2 september t/m 16 december

O.b.v. Helma Jifu Vulink Sensei

 

 

Vrijdag

8:00 - 9:00

start 4 september t/m 18 december

 

 

 

 

 

 

Leven met sterven (deel twee):

'Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?

 

Onder begeleiding van Irene Bakker.  

Gepland op zaterdag 5 september van 10.30 tot 17.00 en zondag 6 september van 10:00 - ca. 16:00

 

Donatie

125 euro

Klik hier om naar 'aanmelden' te gaan

 

 

'Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?'

Tijdens het eerste weekend 'Leven met Sterven' in april 2019 in de zendo met Irène Bakker Sensei werd met name stilgestaan bij onze eigen verhouding tot vergankelijkheid en sterven. Ontkenning van onze eindigheid levert niet minder angst op, integendeel: juist het besef dat wij eens ophouden in deze vorm te bestaan kan ons helpen ons leven zoals het nú is meer te waarderen en te genieten. Accepteren van de eindigheid van ons leven is niets anders dan het accepteren van het leven zelf!

In deze vervolg workshop 'Leven met Sterven' zal meer aandacht besteed worden aan het bijstaan van dierbaren of anderen die gaan sterven. Als iemand die ons dierbaar is gaat sterven willen we ons niet, overmand door onze eigen angsten of emoties, terugtrekken en de stervende alleen laten. We willen hem of haar ook dan, juist dán, tot vriend zijn. De moeite die we zelf hebben om afscheid te nemen en los te laten kan daarbij in de weg staan. Het thema voor 'Leven met Sterven' deel II is dan ook: 'Hoe kunnen we er werkelijk zijn voor iemand die gaat sterven?

'We weten maar één ding echt zeker: ieder van ons en iedereen die ons dierbaar is zal ooit sterven. Daar denken we niet graag aan. Velen van ons zijn ‘als de dood voor de dood’. Pas wanneer we geconfronteerd worden met een ongeneeslijke ziekte of de naderende dood van dierbaren of onszelf worden we gedwongen om ons daar hoe dan ook toe te verhouden. Om een vriend te kunnen zijn tot op het laatst is het in de eerste plaats nodig om vertrouwd te raken met onze eigen sterfelijkheid.

Dit weekend kan daarom alleen gevolgd worden indien er ooit aan de basis workshop ‘Leven met Sterven’ (Deel I) met Irène Sensei is deelgenomen. Mocht je professioneel of als vrijwilliger met stervenden werken en al eerder een basis training elders hebt gevolgd, neem dan even contact op met Irène.

Irène Sensei gebruikt zowel inzichten uit het boeddhisme als uit de westerse psychologie en put o.a. uit haar rijke ervaring in het werken met mensen met kanker. Zie Zen Spirit.nl voor de pagina’s 'Leven met Sterven’ en bij ‘Literatuur & meer’.

Aanbevolen literatuur:Joan Halifax: “De laatste woorden van liefde. Boeddhistische lessen over het leven en de dood.” Asoka / Milinda, 2014 Christine Longaker: “Het licht van afscheid, Hoop vinden in leven en sterven”, Forum, 2004

Zaterdag

13.00 - 17.00

19 september, 17 oktober, 14 november, 19 december

O.b.v.  Helma Jifu Vulink Sensei

 

Donatie

20 euro per middag of groot abonnement

Klik hier om naar 'aanmelden' te gaan